omgeving wieringen

Het Robbenoordbos ligt iets ten zuiden van Den Oever. De enorme zendmast die u vast wel eens gezien heeft, steekt boven het robbenoordbos uit. Door de hoge waterstand bleek de bodem ongeschikt voor agrarisch gebruik. Er werd voor de aanleg van bos gekozen, zodat er tenminste nog hout gewonnen kon worden.
 
De eerste aanplant dateert uit de periode 1934 – 1941, maar van deze generatie bomen is weinig overgebleven. April 1945 bliezen de terugtrekkende bezetters de IJsselmeerdijk op, waardoor de polder weer volstroomde. Na de bevrijding begon men met de aanplant van nieuw bos. Aansluitend hierop legde men, als monument, ter hoogte waar de dijk was opgeblazen een tweede bos aan, het Dijkgatbos.

Dit bos is veel kleinschaliger dan het Robbenoordbos. De bossen bestaan voor driekwart uit loofbomen, zoals: , esdoorns, eiken, essen, beuken, populieren en elzen. De rest bestaat uit naaldbomen. Door de gevarieerde bodemstructuur en vegetatie, zijn de bossen een eldorado voor paddestoelen. De gebieden worden beheerd door Staatsbosbeheer.

Tegenwoordig hebben de bossen, bij elkaar 600 hectare, een natuurlijke, volwassen uitstraling met een rijke ondergroei die huisvesting biedt aan onder meer reeën. Voor bezoekers is een veelzijdige padenstructuur aangelegd om over te wandelen, fietsen, mountainbiken of paardrijden.
Verblijven op het natuur- of groepskampeerterrein in het karakteristieke bos is mogelijk.


 

 bij wieringen!
robbenoordbos